Wednesday, September 21, 2011

Bread.


Made some bread today. I got the basic recipe from
Heidi K. ThankYou!


Tässä olis sämpyläohje:
5dl vettä/maitoa
1 pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
2rkl siirappia (itse laitan enemmän, tuo kivaa makeaa makua)
sämpyläjauhoja n. 12-13dl
puol desiä öljyä
Veteen lisätään ensin suola ja siirappi. Sitten vaan sekoitat kuivahiivan vähään määrään jauhoja ja sen jälkee tämä jauhoseos veden sekaan ja sitten pikku hiljaa sekoitten loput jauhot. Lopussa sekoitetaan joukkoon öljy. Uunissa 225asteessa n. 12-15min


I added a few steps and incredients.
5dl milk
1 bag of yeast
2tsp of salt
2tbsp of syrup (I had maple syrup)
12-13 dl Bread flour (I did not put that many, since I
added some oats and carrot)
1/2 dl of oil
2dl shredded carrot
2dl oats

Warm the milk up in a microwawe, lukewarm. Add syryp and salt,
mix, add yeast and mix gently until dissolved in to the milk. Transfer
into a mixer bowl (warm the bowl with warm water before, dry)
Start adding flour, oats and carrot. In the end add the oil, let the
mixer work until dough starts forming a ball and will not stick to the
walls of the bowl. Cover with a towel and let sit in room
temperature until dough has risen. (half an hour to hour)



Incredients.



Syrup, salt & yeast dissolving in the milk


Adding flour and oats.


Carrot.


Getting there....


Ready to rest and buff up :-)



Rising under a towel.


After about an hour, drop on a baking surface,
squeeze the air out and form a long dough.


Cut and form in to balls and arrange on a cookie
sheet, cover with towel. Let rest an other 10min.


Spread some egg-butter wash on top.
(gets a nice color in the owen.)


In the owen 225C for 12 to 13min.


Ready!


A little butter.....oy.... soooo good. Guaranteed happy
kids and husband coming home :-)








4 comments:

  1. Kiitos Satu! Leivät ovat lähes hävinneet jo...miesväellä oli voi/hillo/tuoreleipä juhlat eilisiltana. :-D

    ReplyDelete
  2. Vastaleivottu leipä on niin hyvää, että mä söisin kaiken heti. Mä pystyn pitämään suklaata ja karkkia kaapissa vaikka kuinka kauan, mutta tuore leipä... en voi vastustaa. Noi sun leivät näyttää NIIN hyviltä...

    ReplyDelete
  3. Kiitos Ansku! Täällä taas ei pysy suklaat tai karkit kaapissa hetkeäkään ;-D

    ReplyDelete

Lets talk!